Вирусът на сепаратизма в тялото на Европейския съюз


Сепаратизъм в ЕвропаДнешната криза на Европейския съюз, имаща финансова форма, крие една друга опасност: нарастване на сепаратистките настроения на пространството на „единна Европа”. И тук особена заплаха е източноевропейският фланг със сложното си историческо „наследство”, смята наблюдателят Пьотър Искендеров.

Когато се говори за опасността от прекрояване на европейските граници, се имат предвид, преди всичко, Балканите – тази „барутена” бъчва на Европа. Потенциалът на разпадането на пространството на бивша Югославия все още не е изчерпан. Особена тревога предизвиква това, че днешният балкански сепаратизъм, за разлика от събитията през 90-те години, има специфично етнически характер.Сепаратизмът стигна до ниво етнически общини и територии. Лидери в този опасен процес са албанците – при това вече не само косовски. В България стремеж към разделяне на Македония на албанска и българска част говорят лидерите на македонските албанци. Косовския сценарий са готови да повторят у себе си няколко стотин хиляди легални и нелегални жители на Северна Гърция, албанци по националност.

Почва за сепаратизъм има и в Централна и Източна Европа. Например, сегашният премиер на Унгария Виктор Орбан претендира за ролята на съвременен обединител на унгарските земи – от Адриатика до Буковина, от Виена до Трансилвания.

Докато унгарските националисти копнеят за връщане на Трансилвания, официален Букурещ не по-малко активно разсъждава за несправедливостта на своите г раници. Стремежът на великорумънските кръгове, начело на които днес се оказа президентът на Румъния Траян Бъсеску, да присъедини молдавските земи се реализира в същите действия, каквито демонстрира политиката на Будапеща спрямо трансилванските унгарци: щедро раздаване на паспорти и финансови грантове под акомпанимент за несправедливостта на резултатите от световните войни – в това число Втората световна.

Първопричината на днешното активизиране на сепаратистките настроения в Източна Европа е в процъфтяването на косовския сепаратизъм, подкрепен от НАТО и Европейския съюз, както казват експертите. Във връзка с това те сочат и една друга доста сериозна опасност. Ето какво казва експертът от руския Център за изучаване на съвременната балканска криза Анна Филимонова:

– От територията на квазидържавата Косово изхожда заплахата от нарастване в Европа на диверсионно-терористична дейност. И тя се засилва от действията на подкрепящите Косово съответни структури и сили на Запада.

По материали от „Гласът на Русия“

Posted on 23.09.2012, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: