Русия изгони американската USAID. Правозащитниците са в паника


Русия USAIDАмериканската Агенция за международно сътрудничество USAID прекратява своята дейност в Русия. Тази новина стана тежък удар за руските правозащитни организации, които се лишиха от своя главен спонсор.

Официалната версия на Вашингтон е, че това действие е препоръчано от руските власти. “САЩ бяха информирани от руското правителство за решението му да прекрати дейността на USAID на територията на Руската Федерация. Ние се гордеем с това, което е постигнала USAID в Русия за последните две десетилетия и ще продължим да работим с нашите партньори и сътрудници за успешно завършване на започнатите програми на USAID” – заяви официалният представител на Държавния департамент на САЩ Виктория Нуланд. „Въпреки, че физическото присъствие на USAID в Русия приключва, ние ще продължим да подкрепяме демокрацията, правата на човека и развитието на гражданското общество в Русия”.

Руското Министерство на външните работи е уведомило американската страна, че дейността на Американската Агенция за международно развитие USAID в Руската федерация трябва да бъде прекратена от 1 октомври тази година. Това решение е предизвикано от характера на работата на представителите на Агенцията, който не винаги е съответствал на заявените цели за съдействие на двустранното хуманитарно сътрудничество”, – се казва в коментарите на официалния говорител на руското Външно министерство Александър Лукашевич, което беше разпространено в сряда.

Става дума за опити за влияние на вътрешнополитическите процеси чрез разпределение на грантовите схеми за финансиране, в това число за манипулиране на избори на различни нива и на институтите на гражданското общество”, – е добавил дипломатът.

За какво по-точно става дума:

Известно е, че USAID е главен спонсор на много руски правозащитни организации, които се опитват активно да влияят на политическия процес. От 2009 година за развитие на демокрацията в Русия прагматичните американци са изхарчили (само по официални данни) над 200 млн. долара. По-конкретно, тези милиони са получавали такива любими на руското общество креатури, като:

  • Асоцияция „Глас”,
  • Движение „За правата на човека”,
  • „Московска Хелзинска група”,
  • Обществото „Мемориал”,
  • Руското представителство на организацията Transparency International;
  • Институтът на Гайдар.

Ето как представителите на изброените по-горе организации коментираха напускането на USAID:

Лев Пономарьов от движението „За правата на човека” е изразил безпокойството си от съдбата на другите чуждестранни фондове, които, според неговите думи, „могат да бъдат изгонени от Русия”. „Това означава, че правозащитниците няма да имат възможност да изпълняват своите функции по отношение на хиляди граждани, чиито права се нарушават” – е отбелязал той в свое интервю.

Елена Панфилова от  руското представителство на Transparency International е признала, че сега ще стане доста по-трудно да се работи: „Естествено, че напускането на Агенцията USAID ще се отрази на нашата работа. Финансовите възможности ще станат по-малко, ще търсим други варианти.”

Лилия Шибанова от Асоциация „Глас” намери истинската причина за напускането на USAID: ”Аз мисля, че това е свързано с независимото наблюдение на изборите. Това е много силен удар по нашата организация. Ние определено не го очаквахме! Всичко това сега се намира под заплахата от затваряне (има се предвид програмата за наблюдаване на предстоящите избори през октомври). За такива кратки срокове ние едва ли ще намерим нови пари. Аз действително съм учудена: за да попречат на нашата асоциация „Глас” да наблюдава изборите, е трябвало да бъде погребана огромната поддръжка от страна на USAID, в това число и на някои руски правителствени програми”.

            Историческа справка:

Американската агенция за международно сътрудничество USAID е създадена през 1961 година към администрацията на президента Джон Кенеди. В задачите на Агенцията влизат реализацията на различни социално-икономически програми в различни страни на света, а така също и „развитието на демокрацията и правата на човека”. Към днешна дата USAID работи в 87 страни и има щат от 8,5 хиляди сътрудника.

Някои международни наблюдатели изразяват мнение, че USAID под формата на хуманитарни програми оказва влияние на политическите процеси, протичащи в някои страни. Това се прави през система от грантови схеми за финансиране, които се дават от Агенцията на различни правозащитни организации. Това в крайна сметка позволява да бъде формирано в тези страни проамериканско лоби.

Между другото, преди малко повече от две седмици се разгоря скандал около британския аналог на USAID – международната организация Save The Children, действаща в повече от 50 страни по света. Пакистанските власти я помолиха да напусне страната, обвинявайки хуманитарната организация в шпионаж и съдействие на ЦРУ при унищожаването на Осама Бен Ладен.

Posted on 22.09.2012, in Международна политика and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: