Готвим ново законодателство за Европа, което повишава ролята на управлението на риска


Кристалина ГеоргиеваВарна. Кризата в еврозоната е само една част от общата криза. Трябва да осъзнаем, че за да има силна перспектива за Европа, трябва да се върви към структурни реформи, образование и професионално подготвени хора. Това каза Кристалина Георгиева, комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, която присъства на официалното откриване на учебната година в Икономическа университет – Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна.

За да сме силни, трябва да строим своето единство за обединяване на икономиките и към икономическа интеграция, посочи тя.

Кристалина Георгиева каза още, че Г-20 изпитва трудности в решаването на големи проблеми. За да се развива една икономика, трябва да се махнат бариерите за свободното движение на стоки. Но този въпрос се отлага във времето и все още не е намерил своето решение.
Готвим ново законодателство за Европа, което повишава ролята на управлението на риска. Искаме всички държави-членки, да имат ясно разбиране какви са природните рискове за страните им, заяви тя.
Еврокомисарят посочи за пример България и че не се знае какво точно ни застрашава – суша, наводнение, каква част от икономиката е подложена на рискове и какви са те.

Тя коментира, че това не е проблем само за България и с много малки изключения от страните членки това детайлно изследване на риска не е направено. Комисар Георгиева каза още, че за успешното справяне с риска, са важни три пункта – да могат да се познават рисковете, да има превантивни мерки и да се наблюдава развитието на риска. За да можем да
се справяме с риска, трябва да имаме превантивни мерки. Третият пункт е, когато тези рискове ни ударят, да има система за реакция, за да може да се излиза от тях с възможно най-малко щети и разходи, заяви тя.

На въпрос на журналисти за работата на Доброволческия корпус, Кристалина Георгиева коментира, че ролята му е много важна. Неговите цели са да се подготвят възможно повече европейци и млади хора и да се включват в хуманитарни дейности. Да се даде видимост на работата на корпуса и да се добиват нови умения, да се увеличават професионалните способности.

Еврокомисарят отново подчерта важността на превантивните мерки при бедствия и интегриране на страните-членки по гражданска защита.

Ако се обедини този капацитет, ще се вдигне възможността за адекватно реагиране при бедствия, каза еврокомисарят.

По материали на „Агенция Фокус“

Posted on 21.09.2012, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: