Кой се страхува от „Кавказ-2012”?


Ученията „Кавказ-2012”, стартиращи в Южния военен окръг, станаха повод за обвинения, че Русия се готвила за военни действия. Но цел на поредните маневри е проверката на руската армия след започването на военната реформа през 2008 година.

На проверка последователно се подлагат четири военни окръга, и поуките на всяко от ученията се използват за нанасяне на корекции в хода на реформата. Вече бяха проведени маневрите „Запад-2009”, „Изток-2010”, „Център -2011” и сега започват „Кавказ-2012”. Главна задача ще стане инспектирането и усъвършенстването на командно-щабните структури. Корекциите, които неизбежно ще бъдат нанесени в съществуващите схеми, в бъдеще ще засегнат не само Южния военен окръг.

Разбира се, че само с проверка на командните структури работата няма да се ограничи. Ученията ще се съпровождат с използване на различни видове оръжия, в това число ракети на комплексите „Искандер”, зенитно-ракетни комплекси, авиацията и т.н. Общо в маневрите ще бъдат задействани близо 8000 души.

Това, че ученията станаха повод за различни измислици, в Русия го очакваха. Според МВнР на Грузия, например, военните учения на Русия „Кавказ-2012” създавали заплаха за Грузия и целия регион, макар че министерството на отбраната на Русия измести района на ученията така, че да не се доближава до границата с Грузия.

Впрочем, в навечерието на парламентарните избори в Грузия властите се нуждаят от раздухване на някакъв мит за руската заплаха. Не е тайна, че тази „карта” режимът на Михаил Саакашвили я разиграва всеки път, когато се нуждае от укрепване на вътрешнополитическите си позиции.

Posted on 19.09.2012, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: