САЩ ще напечатат половин трилион долара от безизходица


Бен БернанкеНа своето последно заседание Комитетът по паричната политика (Federal Open Market Committee) на Федералния резерв на САЩ (Fed) взе решение да стартира трета програма за количествени улеснения (QE3). Тя ще се реализира чрез изкупуване от пазара на ценни книжа с общ обем до 40 млрд. долара месечно или около 500 милрд. долара годишно.

Готови сме да предприемем стъпки, необходими за достигането на нашите цели” обяви пред журналисти председателя на Fed Бен Бернанке.

Той обеща, че „ще бъдат използвани всички инструменти” за обезпечаване на икономическата стабилност на страната.

Оценките на тази стъпка са много противоречиви. Марк Фабер, издател на Gloom, Doom and Boom Report, направо заяви: „Централните банкери са ‘фалшификатори на пари’ , а председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке трябва да подаде оставка за това, че съсипа американската икономика!” В интервюто си пред CNBC Фабер предупреждава: „Това е временен ръст, който винаги е следван от колапс”.

Мохамед Ел-Ериан, изпълнителен директор на Pacific Investment Management Company LLC в свой коментар за Financial Times първо заявява, че „Централната банка на САЩ е единствената институция, която адекватно се опитва да реши проблемите на страната.” В същото си интервю той обаче заявява и следното: „Както чрез действията си, така и чрез това, което отказва да приеме, Федералният резерв показа в четвъртък, че все още не се е измъкнал от чистилището, в което изпадна през последните години. Институцията не е способна да гарантира желаните икономически резултати и в същото време не може да изостави експерименталната политика, водеща до редица проблеми и нежелани последици.”

През последните четири години след началото на световната финансова криза Федералният резерв на САЩ пусна в обръщение 2.3 трилиона долара за стимулиране на американската икономика под формата на така наречените „програми за количествени улеснения” (QE1 и QE2). Първата стартира в края на 2008 година, а втората – през ноември 2010.

Стартирането на тези емисии може да бъде оценено като признание от страна на Федералния резерв на своята пълна безпомощност. Въпреки официалната статистика безработицата продължава да расте (Бернанке, фактически каза това в прав текст), икономиката не се срива само благодарение на емисионната поддръжка от страна на държавния бюджет, а това не може да продължава дълго. Личното потребление продължава на пада, а бюджетът не би издържал допълнителни социални разходи. Но, тъй като никакви нови идеи няма, се налага да се използват старите, вече доста дискредитирани рецепти.

Интересно е, че първата емисия QE1 доведе до съживяване на американската икономика почти през цялата 2009 година. Втората емисия (QE2) имаше по-краткосрочен положителен ефект върху икономиката – не повече от 6 месеца. Икономическите анализатори считат, че поредната, трета „програма за количествени улеснения” (QE3) ще има още по-краткосрочен ефект: максимум до края на текущата година.

Но дори това явно е достатъчно на тези, които са я замислили – за тях е важно преди и по време на президентските избори в САЩ да се почувства, дори и за кратко, икономически подем.

 

Posted on 15.09.2012, in Международна политика and tagged , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: