Сакскобургготски: След 20 г. ще съжаляваме за ”Белене”


СакскобурготскиПрез последните месеци сме свидетели на крайното политизиране на една стратегическа за страната ни тема – така бившият премиер Симеон Сакскобургготски коментира в своята страница в интернет споровете около АЕЦ „Белене“.

Вчера „Атомстройекспорт“ поиска компенсация от 1 млрд. евро заради спрения проект, а в отговор българските власти заплашиха да разследват договорите за АЕЦ „Белене“.

Според бившия премиер одобрението на такъв голям енергиен проект няма нищо общо с „ляво“ или „дясно“ мислене, каквито са някои от аргументите, които се чуват.
„Зная, че и това мое мнение, ще бъде определено като подкрепа не за централата, а за една или друга партия. “ След 20 години ще съжаляваме, че сме пропуснали възможността, добавя Сакскобургготски.

По думите му стойността на ядрената енергия е по-ниска и бързо възвръща инвестираното. Той смята, че дори и за неекспертите вече е ясно, че през 2050 г. в Европа, а и в целия свят, ще има сериозен енергиен дефицит.
„Всяко по-голямо начинание има един основен проблем – финансирането, особено в условия на глобална криза. Но нека не забравяме, че криза означава и възможност, шанс. Въпросът е дали ще съумеем да бъдем далновидни, а не да променяме стратегически решения при смяната на всяко правителство. Много страни са „възкръсвали“ икономически със собствени сили, без някой отвън да ги „дърпа“ или да им диктува как трябва да се развиват. Освен това колко други значими икономически проекти има България, че да се лишава от един толкова важен, при това, за който вече е вложила около 1,3 милиарда лева“, пита експремиерът.

Той казва, че решението за АЕЦ не е било хрумване на неговото правителство. „Толкова ли сме богати днес, че да се откажем от тази инвестиция с лека ръка?“ пита Сакскобургготски.
По думите му не е нужно да си особено голям специалист, за да си дадеш сметка, че използването на площадката за каквато и да е друга цел, e „безумно и най-вече безотговорно разхищение на огромни средства“.

Той призовава да погледнем и какво става около нас.
„Румъния вече пусна първите два ядрени реактора на АЕЦ „Черна вода“. ЕС одобри строежа на трети и четвърти блокове, планирани да заработят през 2017 г. Турция също строи своя атомна електроцентрала. Такива проекти имат и Албания, и Хърватия. Твърденията, че няма нужда от „Белене“, защото няма кой да консумира енергията от централата, са несъстоятелни и, ако не злонамерени към страната ни, то най-малкото наивни„, коментира още наследникът на цар Борис III.

Той добавя, че когато е взето решението за размразяването на строежа, ръстът на икономиката в България е бил 5-6% годишно. А, ако тенденцията се беше запазила в региона, със сигурност е можело да се очаква дефицит на електроенергия.
„Единственото, което днес никой не може със сигурност да знае е дали докато се построи АЕЦ „Белене“ няма да има нужда от още повече електроенергия. Една от реалните възможности бе да изнасяме енергия за Италия, която и до днес съжалява за решението да остане държава без ядрена енергетика. Затова при провеждането на референдум е редно да оценяваме сериозно и отговорно АЕЦ „Белене“, като една обединяваща и мотивираща цел, каквито бяха НАТО и ЕС. Без спекулации и партийна оцветеност. Хората трябва да бъдат добре информирани и мотивирани от интереса на страната, а не от интересите на една или друга партия“, завършва своята позиция Симеон Сакскобургготски.

По-рано днес от Синята коалиция обявиха, че заедно с ГЕРБ стават инициатори на парламентарна анкетна комисия за АЕЦ „Белене“, която да провери как е разчистена площадката, как е било продадено наличното оборудване и как е подписано споразумението, съгласно което България поема ангажимент да поръчва ново оборудване на руската страна. Комисията ще проверява периода от 2002 г. до края на март 2012 г.
„Избрахме 2002 г., защото тогава премиерът Симеон Сакскобурготски на партийния конгрес на НДСВ обяви реанимирането на проекта„, уточни синият депутат Иван Иванов.

Posted on 12.09.2012, in Енергийни проекти and tagged , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: