БОРИСОВ ИСКАШЕ ПРЕЗ ЯНУАРИ ДА ГО ПОДКРЕПИМ ЗА „БЕЛЕНЕ”


Румен ОвчаровИнтервю с Румен Овчаров, бивш министър на икономиката и енергетиката:

–  Г-н Овчаров, очаквате ли ма­нипулации с референдума от страна на управляващите?

–   Не мисля, че опитите им да попречат ще им донесат някаква полза. 800 хиляди подписа са пре­калено много. Разбира се, мани­пулациите по отношение на съ­държанието ще продължат. Че­стно да си призная, учудвам се на елементарния начин, по който управляващите се опитват да ма­нипулират хората. По първата част от въпроса за референдума би трябвало да има консенсусен отговор, защото и ГЕРБ са за развитие на атомната енергети­ка. Няма как да искаш да разви­ваш седми блок в АЕЦ „Козло­дуй“ и да си против ядрената енергетика. Стигаме до втората част – изграждането на ядрената централа в Белене. И тук едва ли ГЕРБ трябва да са против, освен ако не продължават в стил, че изграждането й ще струва по един мерцедес на всеки бълга­рин, че това ще е за сметка на пенсиите, че това ще доведе до увеличение на данъците и т.н. Наистина се учудвам на глупост­та на тези хора, които не си дават сметка, че те самите подкрепят проекта за седми блок в Козло­дуй. Там по половин мерецедес ли ще плаща българинът? Зара­ди него заплатите и пенсиите с колко ще намалеят? Аргументите им са толкова елементарни и глупави, че няма накъде.

–    Каква е политическата им цел, след като настояват рефе­рендумът да съвпадне с избори­те?

–   Истината е, че те не искат референдумът да съвпадне с из­борите, защото ще загубят. Кол­кото по-близо е той до изборите, толкова по-тежки ще са последи­ците за ГЕРБ.

–  Защо?

–  Само си приказват, че искат да съвпаднат. Съчетаването на референдума с изборите ще ни даде огромни предимства. Не за друго, а защото фактологията за „Белене“ постепенно ще става ясна за всички и тя ще е положи­телна за развитието на проекта.

–  Очаквате ли тези 800 хиляди души, които подкрепят референ­дума, да подкрепят и БСП на из­борите?

– Не. И аз съм събирал подписи и знам, че много хора се подписа­ха, за да има референдум, а не защото подкрепят „Белене“. Те смятат, че не бива да оставят Бойко Борисов, министър Делян Добрев и шефа на АЕЦ „Козло­дуй“ Валентин Николов да решават вместо тях. Но това дава един шанс хората, които подкрепят идеята на БСП за референдум, в даден момент да подкрепят и са­мата партия в политически план.

–     Има версия, че Борисов всъщност иска референдумът да е положителен за „Белене“, зада се справи с международния натиск от страна на САЩ?

–  Аз знам със сигурност, че това беше така, защото Бойко Бори­сов искаше референдум още през януари, когато, общо взето, не беше взето решението. Тогава той търсеше подкрепа и от стра­на на БСП да се свика референ­дум, което да му даде възможност да устои на натиска от страна на американския посланик и на част от еврокомисарите от ЕС. Но не устоя и клекна пред американските интереси. Реши да си гарантира подкрепа­та на американското посолство, без да си дава сметка за финансо­вите загуби, за неустойките и оборудването, което тепърва ще се плаща. Той се отказа от реали­зацията на най-ефективния енер­гиен проект в ЕС за момента.

–  Наистина ли Борисов е тър­сел подкрепа от БСП?

–   Това бе разговор, който аз проведох с него. Той искаше да се внесе декларация, която да бъде подкрепена от болшинството от народните представители и на нейна база да се свика референ­дум за продължаването на проекта. Hо очевидно впослед­ствие реши, че е по-лесно и без­болезнено за него да възприеме позицията на американския по­сланик и на неговите клакьори у нас.

 Тоест Борисов е бил за проек­та?

–   Аз съм убеден, че той въ­трешно е наясно с ефективност­та и полезността на този проект за България, но няма да си го признае.

–    Ако референдумът е успе­шен?

–   Би трябвало да стане задъл­жителен за управляващите. Аз се надявям, че това ще е крачката, която ще доведе до успеха ни на изборите.

 Управляващите казват, че на­родът не разбира подобна ек­спертна тема?

–   Аз питам кои са хората, които определят нейното развитие? Бойко Борисов, който е специа­лист по всичко, или Делян До­брев, или Валентин Николов? Или може би разбира шефката на борда на АЕЦ „Козлодуй“, която е еколожка и чиято един­ствена заслуга е, че е учила в гим­назията на Делян Добрев в Ха­сково? Да не би да разбира ше­фът на седми блок на „Козло­дуй“, който е историк? Сигурно е поставен там, за да пише последните страници на българската енергетика. За мен това е страшно. Преди месец и нещо бившият премиер на Япония призна публично, че при ликвидирането на последи­ците от Фукушима са допуснати много грешки – както от екипа на площадката, така и от екипа в Токио. Питам – ако, не дай Боже, нещо се случи в Козлодуй, кой ще ликвидира последиците – Борисов, Делян Добрев или Валентин Николов? Аз се страхувам от това и не мога да разбера с какво лекомислие тези хора се захващат с тази работа. Има препоръки и на международната агенция, и на нашия Закон за безопасно използване на ядрената енергетика за изискванията към хората, които управляват централата. Ние я караме все едно АЕЦ „Козлодуй“ е фабрика за мармалад.

 Каква е прогнозата ви за цената на тока без „Белене“?

–   Помните ли какви бяха цените на тока през 1998 г. и 1999 г когато Иван Костов започна да затваря първите четири блока в Козлодуй? Около 2 цента на киловатчас, а сега е към 12 цента, което е около 18 стотинки. Шест пъти повече за 13-14 години. Затова без АЕЦ „Белене“ цените на тока ще растат, просто нямаме друг източник на електроенергия. Цената на тока от ВЕИ-тата трябва да бъде балансирана с eвтина енергия, а това може да стане само с атомна централа, защото ТЕЦ-овете оттук нататък ще ни струват все по-скъпо и по-скъпо.

 Има ли нещо общо между повишението на доходите и пенсиите през 2013 г. и изборите?

–  По-честното беше управлява­щите да кажат, че не икономика­та е тръгнала нагоре, а че преди изборите искат да вдигнат малко пенсиите. Друг е въпросът дали ще го направят.

–   Защо?

–   Откъде ще вземат парите?

–   Вътрешен заем с държавни ценни книжа?

–  С временни приходи постоян­ни разходи не могат да се покри­ват. Сериозната финансова по­литика не допуска такива експе­рименти. Повишението на дохо­дите може да стане само за смет­ка на приходите, а такива няма, контрабандата се увеличава, си­вата икономика стана водещ от­расъл. Най-вероятно ще намерят пари, като увеличат дефицита.

–   В БСП смятате ли да сезирате евроинституции за доклада на Еврокомисията, че у нас има 12 престъпни дейности, които влия­ят на политиката?

–  След като Еврокомисията го е разбрала, оценката за управлява­щите е ясна. Това е определение­то за мафия – свързване на иконо­мическата престъпност с поли­тическото ръководство. Звучи страшно, но сезирането на инсти­туции е политическо решение.

Posted on 10.09.2012, in Енергийни проекти and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: