Противоракетна отбрана: За и против


Противоракетна отбранаПротиворакетна отбрана: За и против
На срещата на най-високо равнище на НАТО в Чикаго ще бъде приета декларация за готовността на алианса да въведе първа фаза на оперативна готовност на системата за противоракетна отбрана (ПРО), която да обхване и България.  Българската общественост отново е поставена пред свършен факт. Междувременно политически отговорното решение за включване на България в ПРО се нуждае от обоснован и аргументиран отговор на следните основни въпроси: “Има ли заплаха за страната и НАТО от междуконтинентални балистични ракети (МБР)” и “Укрепва ли въвежданата от алианса система за ПРО националната сигурност на България или я отслабва?”
Съществува ли реална заплаха за страната и НАТО от балистични ракети?
Понастоящем пет страни притежават МБР с обсег над 5 500 км – САЩ, Франция, Великобритания, Русия и Китай. Нито една от тях не представлява реална заплаха за България и НАТО. Русия и Китай не са членове на НАТО, но от гледна точка на глобалната политика се придържат към сходна философия в подкрепа на многостранния подход в международните отношения и укрепването на международната правна система. Двете страни и особено Русия активно сътрудничат с алианса в борбата срещу международния тероризъм, транснационалната престъпност и нетрадиционните заплахи срещу сигурността. Не случайно понастоящем територията на Русия е единствената транспортна артерия, ползвана от силите на НАТО  за операциите на алианса  в Афганистан. При това Русия не изисква никакво заплащане за транзита през своята територия.
Усилия за развитие на технологии за МБР полагат Израел, Индия, Пакистан, Иран и Северна Корея. От тях само Иран и Северна Корея представляват потенциална заплаха за международната общественост. Не случайно изграждането на европейската ПРО бе започнато от САЩ под предлог, че Южна Европа е най-уязвим регион за ракетната заплаха, идваща от Иран или Северна Корея. САЩ смятат тази заплаха за толкова очевидна, че въобще не поставят под съмнение безусловното приемане на тази гледна точка. Нека се опитаме да отговорим на въпроса заплашена ли е България, да не говорим за страните от НАТО с ракетноядрен удар от Иран и Северна Корея? Категорично не!
Въпреки своя религиозен фанатизъм ръководството на Иран не притежава нито ядрено оръжие нито МБР, но даже и да имаше възможност едва ли ще се реши да нанесе ракетноядрен удар по която и да е от страните, които притежават ядрено оръжие и най-вече САЩ, отговорът на които ще заличи страната от лицето на земята!
• Ръководството на Северна Корея притежава ядрено оръжие и действително се състои от неуравновесени фанатици, но страната е далеч от надеждни МБР, с които би могла да атакува когото и да е.
• Ако противоракетната отбрана имаше за цел ирански или корейски ракети, то съвсем логично системите за ПРО да бъдат разположени не в Европа, а в близост до точките на изстрелване. В действителност това вече е сторено. Ракетният потенциал на Иран ефективно е блокиран от противоракетните системи «Петриот», разположени в шест държави от Персийския залив, както и от противоракетните системи «Иджис», базирани на кораби на американските ВМС в източната част на Средиземно море и северната част на Арабско море.
Следователно можем да направим извода, че понастоящем не съществува реална заплаха от МБР нито за страната, нито за НАТО. Така стигаме до въпроса
Укрепва ли ПРО националната сигурност на страната или я отслабва?
На пръв поглед отговорът е положителен. Румъния вече отговори на предложението на САЩ и взе национално решение за развръщане на нейна територия на позиционен район ракети – прехващачи SM-3 на САЩ. Подписаният с Турция меморандум предвижда разполагането на турска територия на радиолокационна система от ПРО. Бихме могли да си кажем: „от повече сигурност глава не боли”. Нека си имаме ПРО, което ще респектира всички потенциални агресори.
Да, ама не. Проблемът е, че противоракетната отбрана се основава не толкова на технически средства, колкото на чисто психологически елемент, наречен „Осигуреност на взаимно унищожение“. Принципът е, че ако една страна се опита да нападне другата с МБР, то нападнатата страна има възможност да отговори с унищожителен удар по агресора. Естествено е, че ако една от страните, притежаващи ракетноядрено оръжие, си осигури ПРО, която ефективно да я защити от ракетно нападение от другата страна, то описаният по-горе принцип престава да функционира! Не случайно навремето Хенри Кисинджър бе заявил, че: „Пълна сигурност за един означава пълна несигурност за всички останали!“
Ако ПРО в Европа може да действа срещу МБР, изстреляни от Северна Корея, очевидно ще бъде далеч по-ефективна срещу МБР, изстреляни от Русия. Съвсем очевидно е, че от гледна точка на Русия основен и то американски прицел на европейската ПРО е Русия. Според руското ръководство в действителност разработваната глобална система за ПРО срещу МБР реално е насочена единствено срещу нейния ракетноядрен потенциал. По този начин системата ПРО ликвидира баланса между Запада и Русия в областта на стратегическите въоръжения. Стратегическото ракетноядрено оръжие е единствената гаранция за сигурността и териториалната цялост на Русия и тя очевидно ще направи всичко възможно да си гарантира всяко късче от тази сигурност.
Според Русия единственият изход е общата разработка на концепцията и архитектурата на ПРО, така че да бъдат елиминиран нейният антируски потенциал. Следва да се има предвид, че САЩ отхвърлиха предложението на Русия да дадат официални юридически гаранции, че разработваната ПРО няма да бъде насочена срещу Русия. „Военно-техническия отговор на Русия на глобалната ПРО а САЩ и нейния сегмент в Европа ще бъде ефективен и асиметричен”, категорично заяви президентът на страната Владимир Путин. Русия вече взе решение за възобновяване на патрулирането в световния океан на своите ракетноядрени подводници, чиито МБР са неуязвими за американската и европейската ПРО. „Русия няма да позволи на нито една страна по света да създаде система за противоракетна отбрана, която може да наруши стратегическия баланс”, потвърди руският вицепремиер Дмитрий Рогозин. Тези опасения се споделят и от китайското ръководството: «Китай се придържа към становището, че програмата за глобално ПРО уврежда стратегическия баланс и стабилност, понижава равнището на международната и регионална сигурност и влияее отрицателно върху процеса на ядрено разоръжаване”
Според руски военни експерти развитието на радарна система в Турция не е пряка заплаха за руските стратегически ядрени сили. Не така стои въпроса обаче със системите на ПРО в Черноморския басейн. Предоставяйки територията си за дислокация на елементи от глобалната ПРО на САЩ, без право за контрол върху използването на системата, България се превръща във фронтова държава, поради което неизбежно попада в прицела на контраудар, да не говорим за превантивен удар на Русия в случай на конфликт. Така стигаме до основния извод, че на настоящия етап европейската ПРО не само че не укрепва националната ни сигурност, но се явява реална заплаха за нея.
Наясно сме, че формирането на позицията на Република България по този въпрос е ограничено от следните детерминиращи параметри:
• Изпълнение на съюзническите ни задължения и отговорности в рамките на НАТО;
• Необходимост от неутрализиране на заплахите и предизвикателствата за Русия от изграждането на ПРО и участието на страната в нея.
• Съобразяване с общественото мнение в страната по отношение към САЩ, НАТО, Русия,
• Липсата на финансов ресурс за мащабни, макар и общи, съюзнически проекти.
Съвсем очевидно е, че намирането на оптимален баланс между изискванията на тези ограничителни параметри трябва да е предмет на задълбочено обществено обсъждане в медиите и парламента, преди да бъде взето окончателното политическо решение по въпрос. За България несъмнено е много по-изгодно да работи за реализацията на проект за съвместна с Русия система за ПРО. По този начин ще бъде елиминирана антируската насоченост на ПРО, като същевременно бъде запазен нейния защитен потенциал.

Posted on 21.08.2012, in Национална сигурност and tagged , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: