История

Паметници на Русия в България

В България има над 400 руски паметници. Много улици, градове и села са назовани в чест на руски общественици и пълководци, загинали в Руско-турската война (1877-1878), когато България отново придобива своята свобода, след петвековно османско владичество.

Няма друга страна в света, като България, в която да се съхраняват толкова много паметници на руски воини. Българите тачат паметта на руските воини, в страната има над 400 паметници, а улици и градове носят имена на руски мислители и пълководци, загинали за Освобождението на България. Тази признателност е пример за цивилизационно отношение и свидетелство за духовното единение между нашите два народа, свързани от православието, писмеността и сложната, но героична история.

  1. Ивайло Досев

    И добре би било да спрем да се комплексираме на темата, че Русия ни е освободила. Руските войници и офицери дойдоха да ни помогнат да се освободим, но руският император искаше проливите…. И в това няма нищо лошо.

  2. георги

    ………Няма друга страна в света, като България, в която да се съхраняват толкова много паметници на руски воини……..-ДА НЯМА,НО НЯМА И ТАКАВА ДЪРЖАВА С 500г. РОБСТВО.

  3. АКО НЕ БЕ РУСИЙ СЕГА ДА ГОВОРИТЕ ТУРСКИ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s